پنج گام برای اینکه توانایی خود را ثابت کنید

اگر در حال بازآفرینی برند شخصی خود هستید و می‌خواهید تدابیری بیندیشید تا ویژگی‌هایی را که مخاطبانتان در شما کشف نکرده‌اند به آن‌ها ثبت کنید، در نظر بگیرید دو مکتب عمومی در برندینگ وجود دارد:

  • ۱- مکتب شایستگی، با تمرکز بر شایستگی‌های سازمانی و کیفیت محصول و خدمات… که در آن ارتقای Performance تعیین‌کننده است،
  • ۲- مکتب جایگاه‌سازی، با تمرکز بر محیط بیرونی سازمان شامل مشتریان، رقبا و… که در آن Communication بیشترین نقش را ایفا می‌کند.

برای برندینگ شخصی نیز همین دو مکتب را می‌توان قائل شد. اما لزومی ندارد حتما بدانید که سبک شما به کدام مکتب نزدیک‌تر است، چون شما به عنوان یک فرد حرفه‌ای توانایی‌ها و تخصص‌هایی را کسب کرده‌اید، و بعضا ویژگی‌های مهمی را در خود پرورش داده‌اید که درک و مشاهده‌شان برای دیگران چندان راحت نیست. به این ترتیب، برای اینکه این نوع ویژگی‌ها و توانایی‌های خود را ثابت کنید، لازم دارید که کمی به محیط رجوع کنید و درک کنید چرا در Communication، ویژگی‌های شما آن‌گونه که مطلوبتان بوده مخابره نشده است.

در یک چنین شرایطی و شرایط مشابه این‌ها ممکن است نیاز داشته باشید خود را ثابت کنید:

  • تخصص‌های فنی خاصی دارید که هرجایی قابل مشاهده نیست. این مورد به‌ویژه در بسیاری از حرفه‌های پزشکی و مهندسی نمود پیدا می‌کند. برای مثال تصور عمومی از کار کردن یک جوشکار متخصص دکل‌های نفتی، چیزی شبیه همان جوشکاری‌هایی است که در ساختمان‌سازی و در شهر قابل دیدن است.
  • ویژگی‌های شخصیتی خاصی دارید که در شرایط بحران و در حل مسائل پیچیده به کار می‌آیند. طبیعتا بسیاری از مخاطبانتان شما را در آن شرایط ویژه نمی‌بینند و شما بسیار دوست دارید که همه بدانند چقدر در آن‌گونه شرایط دشوار، قابل اتکا هستید.
  • واکنش‌هایی به رویدادهایی داشته‌اید که در گذشته رخ داده و مشابه آن رویدادها تقریبا غیرقابل تکرار است. طبیعتا تصمیم‌گیری برای اینکه چطور آن واکنش‌ها را مطرح کنید که مصداق ریاکاری و سوءاستفاده نباشد، راحت نیست.

یک کارکرد عمومی رزومه حرفه‌ای در تمام شرایط بالا، همین است که با ذکر تاریخ و محل وقوع و مدارک و… می‌توانید به‌طور خلاصه مطرح کنید که چه‌کارهایی بلدید و چه موفقیت‌هایی کسب کرده‌اید. اما فرض کنید که از شما به شکل حضوری بپرسند چطور می‌خواهید این مواردی که در رزومه دارید را ثابت کنید؟
این یکی از مهمترین مواردی است که در فاز چهار پرسونال برندینگ یعنی فاز ارائه با آن مواجه خواهید شد و برای درنماندن در چنین موقعیت‌هایی باید در فاز نخست یعنی فاز کشف، تدابیر لازم را اندیشیده باشید.

در هر صورت، چه بخواهید پاسخی شفاهی به چنین سوالاتی بدهید، چه بخواهید مستنداتی ارائه کنید، چه بخواهید در شبکه‌های اجتماعی خود، ویژگی‌های مثبت یا منفی خود را به مخاطبان بیان کنید، لازم است از این فرمت پیروی کنید:

چگونه خود را ثابت کنید؟

  1. انتخاب توانایی یا ویژگی مورد نظر.

    آن توانایی یا ویژگی مهمی را که اصرار دارید دیگران بدانند، انتخاب کنید. در این مورد درنظر بگیرید که مواردی نظیر مهربانی، انقدر کلی هستند و انقدر باید در تمام رفتارهای شما بلااستثناء قابل مشاهده باشند که عملا قابل اثبات نیستند. یعنی شما یا بلافاصله به عنوان فردی مهربان شناسایی می‌شوید، یا باید به کل قید اثبات چنین ویژگی را بزنید. بنابراین تلاش کنید برای اثبات توانایی و ویژگی‌ای وقت و انرژی بگذارید که قابل اثبات کردن باشد.

  2. تعیین مسئله یا موردی که به واسطه آن توانایی یا ویژگی حل شده است.

    به عنوان شاهد، باید موقعیت‌هایی را به یاد بیاورید که بدون آن ویژگی‌های مهم، نمی‌توانستید با موفقیت ازشان بگذرید. در این مورد حتی اگر کسی یا کسانی گواهی بدهند یا حتی اگر گواهینامه بیاورید که وجود آن ویژگی‌ها را در شما تایید کنند، باز هم لازم است آن افراد یا آن گواهی‌نامه‌ها به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به مواردی عینی اشاره کنند. مثلا وقتی یک هنرمند، نشان لیاقت از یک نهاد معتبر دریافت می‌کند، مخاطبان آن هنرمند مطمئن هستند که او برای اجرا یا نمایش دادن آثاری آن نشان را دریافت کرده است، نشان به آن نشان که آن نهاد معتبر، همیشه به هنرمندان معتبر نشان لیاقت اعطا می‌کند.

  3. تدقیق راهکار.

    باید دقیقا مشخص کنید که چه راهکاری دادید یا در پیش‌برد چه راهکاری موثر بودید که اگر آن ویژگی مهم را نداشتید، این راهکار برای حل آن مسئله پیچیده قابل استفاده نمی‌شد.

  4. نتیجه به دست آمده.

    باید مشخص کنید که دقیقا چه نتیجه‌ای به دست آمده و شما با آن توانایی و ویژگی مهم، چه نقشی در به دست آمدن آن نتیجه داشتید.

  5. مستندسازی و انتخاب روشی برای مخابره کردن مستندات به مخاطبان.

    به عنوان یک فرد حرفه‌ای ممکن است شما را در یک تاک‌شو دعوت کنند یا حتی بخواهید در شبکه‌های اجتماعی با مخاطبان خود در راستای اثبات ویژگی‌های خود صحبت کنید. طبیعتا اینکه در چه رسانه‌ای با چه چرخه عمر گردش اطلاعاتی بخواهید خود را ثابت کنید، در اینکه چگونه این کار را انجام دهید موثر است.