در کشف ویژگیهای برند شخصی خود، از دو سو باید به کشف و استخراج بپردازید. ۱- اینکه خودتان درباره برند شخصی خودتان چه میدانید و میخواهید، ۲- اینکه دیگران چه نقطه قوت مهم و اساسی در شما می بینند؟
برای اعتبارسنجی یافتههای هر سو، میتوانید از سوی دیگر کمک بگیرید. مثلا اگر جمعیتی که برای گرفتن بازخورد در نظر گرفتید، به بخشهای محدودی از برند شخصی شما اشاره میکنند، ممکن است نتیجه بگیرید که این افراد به واسطه اینکه شما را به عنوان همکارشان یا شاگردشان میشناسند، ممکن است با سایر جنبههای برند شخصی شما آشنا نباشند؛ چون با شما مثلا در نقش فرزند یا دوست یا همسایه… معاشرت نکردهاند.

در مقابل، برای اعتبارسنجی آنچه خود در مورد خود «پنداشتید» و «نگاشتید»، در برخی جنبههای شخصیتی میتوانید از آزمونهای استاندارد کمک بگیرد. اما بهویژه در مواردی که خارج از این حیطه هستند، میتوانید از دیگران کمک بگیرید. «دیگران» اینجا دوستان و آشنایان دور و نزدیک، خانواده، همکار، رییس، مشتری، هم کلاسی و… هستند. تنوع افراد و روش دریافت اطلاعات از آنها را متناسب با شرایط مخاطبان و نوع ارتباط شما با آنها، تا بتوانید برای تمام نقشهای اجتماعی خود، بازخوردهای واقعی دریافت کنید. فراموش نکنید که برند شخصی شما برایند تمام آن چیزی است که از شما در جامعه درک میشود. برای این منظور از یکی از این سه راهکار یا ترکیبی از آنها استفاده کنید:
راهکار اول: پرسشنامه
فرض کنید یک پروژه تحقیقاتی دارید و همه افرادی که در زندگی شما حضور دارند، می توانند کاندیدای پاسخدهی باشند. دوستان و آشنایان دور و نزدیک، خانواده، همکار، رییس، مشتری، همکلاسی و…
همان سئوالاتی که در مورد نقاط قوت، ضعف، صفات، مهارتهای و شایستگیهای خود پاسخ دادید را از ایشان بپرسید.
این سوالات را ممکن است به روش کاغذی یا آنلاین در اختیارشان قرار دهید. اما ترجیحا در پرسشنامهها نام افراد را درخواست نکنید تا بدون رودربایستی و بدون نگرانی پاسخ دهند. این امر به شما کمک میکند که هم تعداد پاسخ دهندگان و هم اعتبار پاسخها بیشتر شود…
در هر صورت در نظر بگیرید که افراد در شیوههای کتبی اعتبارسنجی حتی اگر نامشان را نپرسید، ممکن است از نوشتن برخی جزئیات خودداری کنند، چون همین که بهشان اشاره کنند، مشخص میشود که نویسنده آن جزئیات که بوده!
راهکار دوم: یک سوال مشخص
یک متن با این مضمون تهیه کنید و در پیجها و کانالهای شخصی خود منتشر کنید:
«دوستان عزیز! از شما میخواهم سه تا ویژگی مثبت / منفی من را ترجیحا با اولویت برایم بفرستید…»
یا به جای سه ویژگی مثبت و منفی میتوانید بنویسید:
- سه مهارت کلیدی من
- سه صفت شخصیتی من [مثبت و منفی]
- سه شاخص ظاهری من
- و…
در این حالت برای اینکه افراد مشتاقانهتر به این درخواست شما پاسخ دهند، میتوانید اشاره کنید در حال استفاده از دستورنامه پرسونال برندینگ سولو هستید.
این کار باعث میشود افراد بدانند شما به طور جدی منتظر پاسخهای واقعی هستید.
راهکار سوم: گفت و گو
با کسانی که شما را به خوبی میشناسند متناسب با نوع ارتباطتان [رسمی، دوستانه، عمیق و…] از طریق روشهای مختلف متناسب مانند ملاقات حضوری، پیامکی، ایمیلی، تلفنی و… ارتباط برقرار کنید. از هر کدام ایشان، سوالاتی را بپرسید که فکر می کنید صادقانهترین پاسخ ها را برای کمک به شما به همراه خواهد داشت.
دقت کنید که در این روش اعتبارسنجی، اطلاعات عمیقتر و دقیقتری به ویژه در مصاحبههای حضوری میتوانید به دست آورید. طبیعتا اینکه طرف مقابل لااقل یک نقش اجتماعی شما را عمیقا بشناسد، شرط لازم است. مثلا شما ممکن است با تعدادی از همکاران خود خیلی صمیمی نباشید و ارتباط دوستانه گرمی نداشته باشید، اما او به واسطه سالها همکاری، میتواند اطلاعات سودمندی لااقل درباره نقش شما به عنوان یک همکار بدهد.
جمعبندی
فراموش نکنید که اعتبارسنجی یکی از مراحل چرخه RVFA یا تاجا است. وقتی اعتبار یافتههای خود را به هر کدام از سه راهکار مطرح شده بسنجید، خود به خود یک گام به اقدام نزدیک میشوید. اگر نتیجه اعتبارسنجی این بود که نیاز به جستجوی بیشتر و کشف نکات بیشتر دارید، حتما وقت بگذارید و اطلاعات خود را تکمیل کنید. ممکن است در بازخورد گرفتن از دیگران، با جنبههایی درباره برند شخصی خود مواجه شوید که کمتر بهشان اهمیت میدادید. اینکه با این بازخوردها چه کار کنید دست خودتان است. ممکن است تصمیم بگیرید برخی از آنها را انکار کنید یا نادیده بگیرید. اما در هر صورت تمام آنچه از شما دریافت میشود برند شخصی شما را شکل میدهد، نه صرفا آنچه شما دوست دارید برداشت شود.